Rioja DOCa
V roce 1991, byl udělen status Označení původu Rioja "Calificada" (Denominación de origen Rioja Calificada), jako první oblast ve Španělsku s možností používat toto označení. Zdaleka to však nebylo první označení, protože již v roce 1102, král Sancho de Navarra, uznal právně tato prestižní vína. V roce 1787 byla založena Královská ekonomická společnost vinařů Rioja.
V roce 1926 bylo dekretováno zřízení regulačního výboru (Consejo Regulador), ale oficiálně byl založen až v roce 1953.
V roce 1970 byla přijala pravidla Označení (Denominación) a jeho rady (Consejo), které přirozeně prošlo změnami až do současného Označení původu Calificada (Denominación de Origen Calificada).
Vinařská oblast Rioja s označením "Denominación de Origen Calificada Rioja", se nachází v údolí řeky Ebro a jeho přítocích (Tiron, Oja, Najerilla, Iregua, Leza, Jubera, Cidacos), na severu vymezena pohořím Sierra de Cantabria a na jihu pohořím Sierra de la Demanda. Tato vinařská oblast má v současné době 57.000 hektarů vinic, které se rozkládají v autonomních oblastech La Rioja (80%), Navarra (5%) a Euskadi (15%). Rozmanitost klimatická a půdní dělí tuto vinařskou oblast do tří sub-oblastí: Rioja Alta, Rioja Baja a Rioja Alavesa, toto rozdělení však neznamená v žádném případě rozlišení, pokud jde o kvalitu vín. Klimaticky je rozdělena do dvou oblastí oddělených řekou Iregua: jedna na západ od Logroño, kde jsou dlouhé zimy, chladná léta a mírné podzimy, více zde prší a projevují se zde vlivy Atlantiku, a druhá pod řekou Ebro, se slunnými zimami a teplejším létem, je sušší, s vlivem Středozemního moře . La Rioja Alavesa má charakter vlivu Atlantiku, ale na rozdíl je zde větší expozice slunce. Réva se pěstuje na třech typech půd, které dávají vínům odlišný charakter: půdy jílovito-vápencové dávají vína s velkým extraktem, glycerinem, a vyšším pH, představují cca 25% z celkové plochy a převažují v Rioja Alavesa. Půdy železito-jílovité, dávají kvalitní vína, ale s pH nižším než předchozí, také představují cca 25% z celkové plochy a nachází se v celé oblasti denominace. Půdy naplavené, jsou v blízkosti koryt řek, dávají více alkoholická vína s nižším pH než předchozí, představují cca 50% plochy a nachází se také v celé oblasti denominace. |
ODRŮDY |
Tempranillo 61% výsadby |
Garnacha 18% plochy osázené |
Mazuelo 3,5% plochy osázené |
Graciano 0,7% plochy osázené |
Viura 15% výsadby |
Malvasía 0,25% plochy osázené |
Garnacha 0'09% z výsadby |
Typy vín Kombinací různých odrůd z oblasti označení původu a moštů z různých podoblastí, se vyrábí většina vín Rioja. Červená vína jsou velmi aromatická, svěží, jemná v chuti a velmi vyrovnaná, dominuje zde odrůda Tempranillo. Růžová vína jsou lehká a svěží v chuti, pro jejich výrobu se používá převážně Garnacha. Bílá vína jsou charakteristická žluto-zelenou barvou, elegantní vůní a jemnou chutí, výrábí se převážně z odrůdy Viura. Podle toho jak se staří, vína Rioja se rozdělují do následujících kategorií: · Vino Joven: (Mladé víno) Víno neleží v dřevěných sudech, jsou to jedno nebo dvou letá vína, která si zachovávají svůj ovocný charakter. Zadní etiketa je zelená a obvykle neuvádí rok sklizně. · Vino Crianza: Musí mít nejméně dva roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden musí být v sudu. Pro bílá vína minimální doba v sudu musí být 6 měsíců. Zadní etiketa je červená a měla by nést nápis "Crianza" a rok sklizně. · Vino Reserva: Výběry z nejlepších ročníků, musí zůstat nejméně tři roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden musí být v sudech. Pro bílá vína doba stárnutí je dva roky, z nichž nejméně 6 měsíců musí ležet v sudu. Zadní etiketa je obdobná jako předchozí, ale obsahuje slovo "Reserva". · Víno Gran Reserva: se vyrábí z výjimečných ročníků a musí zůstat alespoň dva roky v sudu a tři roky v lahvi. Bílá vína musí mít alespoň čtyři roky, z toho nejméně 6 měsíc musí ležet v sudu. Zadní etiketa musí nést název "Gran Reserva". Obsah alkoholu:
|